"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Бизони край Дунава" с представяне и в Панагюрище

Българският роман на 2013 г. ще бъде представен на 5 ноември 2013 г. от 17:30 ч. в Градската библиотека "Стоян Дринов". Тогава тук по покана на Стефан Рапонджиев от Чикаго пристига авторът му Симеон Гаспаров. "Ще си поприказваме с нашия приятел, ще послушаме заедно рок, блус и това само за една вечер при нас в библиотеката", щастлив е Стефан.
Премиерата в София бе на 23 октомври, а представянето в Пловдив - на 26 октомври.

Симеон Гаспаров
Симеон Гаспаров е роден на 24 декември 1965 г. в София. Завършил е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” през 1991 г. и Мастер програмата в Свободните науки на Чикагския университет през 2003 г. До преместването си в САЩ през 1997 г. е работил като репортер във в. “Новинар”. В момента е кореспондент на в. “Труд” и на “Нова телевизия” в Чикаго. Автор е на две книги, издадени в България – романът “Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин”, изд. “Сиела”, 2010 г., и стихосбирката “Театър на Неабсурда” изд. “Гуторанов и син”, 1993 г. Негови стихотворения са издавани също в Хърватия – в. “Хърватско Слово” през 1997 г. В САЩ негови коментари са излизали във вестниците “Дейли Хералд” и “Нортуест Хералд”.

Думи за романа "Бизони край Дунава" :
Оцеляла ли е и как изглежда обетованата земя в XXI век?! На този въпрос се опитва да отговори романът на Симеон Гаспаров "Бизони край Дунава" чрез съдбите на двамата главни герои - младеж от България, емигрирал в САЩ, и вожд на индианско племе, оцелял във Виетнам. Как е възможно спомените на абсолютно непознати хора да си приличат толкова, че тяхната среща да открие търсения отдавна смисъл и изгубения отдавна ориентир? "Бизони край Дунава" е книга за пътуването през времена и градове, роман-притча за това как да оцелеем в свят, в който миналото изглежда по-привлекателно от настоящето. Написан поетично и талантливо, романът предлага неочаквани отговори на въпроси, които нямаме смелост да зададем.
Силвия Томова

Романът „Бизони край Дунава” паралелно разказва историите на индианския вожд Джо Изправената мечка и Наско – дете на социалистическа София от 80-те години на вече миналия век. Един в друг - като в система от огледала - ще се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати; рокмузиката и митологията на коренните североамериканци; носталгията по детството и скепсиса на „порасналия” съвременен човек.
„Бизони край Дунава” е притча за човечността, която си дължим. Написана в непретенциозния, четивен стил на Симеон Гаспаров, тази книга ще диалогизира с вас и няма лесно да ви пусне. Романът ще ви трогне и разсмее, ще ви накара да си припомните и заобичате отново улици и аромати, ще ви върне в онази възраст, когато играехте с колички под масата. И ненатрапчиво ще опита да ви напомни за онези позабравени думички: чест, човеколюбие, обич.
Гласът на Симеон Гаспаров е уникален за нашите ширини. Българин, живеещ вече ... години в САЩ, той е носител по стечение на обстоятелствата на две култури. Освен това обаче С. Гаспаров не е пожелал да избяга нито от детето в себе си, нито от гражданинът с позиция. Прочетете го.
Ина Иванова,  редактор на книгата

"Бизони край Дунава” (ИК “Пергамент”) е творба, в която трагедията и комедията съпътстват читателите от самото й началото, та до последният й ред.
Написана като две, на пръв поглед напълно отделни, независими една от друга книги, “Бизони край Дунава” е произведение, което ни кара не само да останем винаги млади, да търсим и да намираме доброто в себе си и в света край нас, но ни кара също да не преставаме да мечтаем.
Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Случващото се в нея е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем от сърце.
“Бизони край Дунава” също е книга за другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америката на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка и за гетата на Чикаго и детските улични банди в тях.
Из блога на Симеон Гаспаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар