"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Книгата "Знаменити. Забравени. Забранени" с номинация за наградата "Христо Г. Данов"

  Катя Зографова (в центъра) с архитект Цонко Солаков и съпругата му
Директорът на ОИ "Старинен Пловдив"Амелия Гешева представя Катя
Пламена Стоева чете откъс от книгата (в ляво)
Зографова със свои наследнички в РЕГ "Ив. Вазов" - Пловдив
С големия архивист Владимир Балчев (в ляво) и с Теофана Брадинска (в дясно)
Книгата на Зографова бе представена и в Пловдив, предстои Варна
 
И в Пловдив се запознаха с най-новата книга на нашата Катя Зографова "Знаменити. Забравени. Забранени", след като вече бе представена два пъти в София, в Русе и в Стара Загора. Срещата с нея под тепетата се случи в прекрасната Балабанова къща в Стария град на 16 май.
Събитието бе замислено необичайно и диалогично - представяне на "музейната" книга на Зографова (писана 30 години, 25 от които в музеите) и отбелязване 225 г. от рождението на Алфонс дьо Ламартин, чието пътуване до Ориента, отсядане в Пловдив и среща българите е една от темите в "Знаменити. Забравени. Забранени".
В Ламартиновото четене се включиха ученичките Лидия и Снежина от РЕГ "Ив. Вазов", от паралелката с изучаване на френски език. Заслугата за участието им дължим на Почетния консул на Франция в Пловдив  - очарователната Теофана Брадинска (засмяната дама в бледорозово на осмата снимка от горе надолу). И тук нещо любопитно: самата Катя е завършила "Вазов" в Пловдив, а Лидия се оказа панагюрка. "Това си е сериозно доказателство, че няма нищо случайно в живота ни, особено в духовния...", коментира фактът Зографова.
За жалост остана недокументирана блестящата апология на авторката, направена от Марин Кадиев в самия край на вечерта. Литературният критик, председател на Съюза на независимите писатели, назова Зографова продължителка на артистичната критика, на трудния анализ в образи, който владееха акад. Ефрем Каранфилов, проф. Тончо Жечев, проф. Кръстьо Куюмджиев...
Представянето продължи около два часа, защото мнозина от присъстващите пожелаха да зададат, при това интересни и трудни въпроси на Зографова и да изрекат думи за нея и книгите й, които очевидно познаваха.
А най-важната и приятна вест е, че издателство "Изток-Запад" е номинирало книгата на Катя Зографова за наградата "Хр. Г. Данов".
На 22 май "Знаменити. Забравени. Забранени" ще бъде представена и в рамките на Фестивала "Славянска прегръдка" във Варна.

Текст Стоян Радулов
снимки личен архив на Катя Зографова

Откъси от книгата "Знаменити. Забравени. Забранени" 
на Катя Зографова можете да прочете 
в "Чат-пат" тук и тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар