"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Над 300 изпълнители от 21 града ще се изявят на "Родолюбие `2017"


XIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие `2017“ ще се проведе на 22 и 23 април 2017 г. в Панагюрище. Това издание на форума е посветено на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и на 165-та годишнина от рождението на Павел Бобеков – революционер, председател на Привременното правителство и хилядник по време на Априлското въстание в IV революционен окръг.
Фестивалът има конкурсен характер. В конкурсната програма ще участват индивидуални изпълнители, дуети и певчески формации до 15 души, разделени в три възрастови групи.
300 изпълнители от 21 населени места – София, Пловдив, Благоевград, Мездра, Хисаря, Велинград, Пазарджик, Русе, с. Юпер (Разградска област), Хасково, Бургас, Севлиево, Смолян, Шумен, Карлово, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Харманли, Стрелча и Панагюрище ще изпълняват български песни с патриотична насоченост на сцената на Театъра Дом-паметник в Панагюрище. 98 са получените заявки за индивидуални изпълнения, а 19 са те за изпълнения на вокални групи, 6 са заявките за вокални дуети. В конкурсната програма индивидуалните изпълнители и вокалните формации ще участват с по две песни. Първата песен задължително трябва е с патриотично съдържание, а втората песен може да бъде патриотична или забавна.
И тази година изпълненията ще бъдат оценявани от професионално и от детско жури. На вниманието им ще бъдат подборът на репертоара (съобразно възрастта), интонацията, вокалната техника, художественост на изпълнението и сценичната реализация.
За победителите в конкурса са осигурени следните награди:
– Специална награда „Живият пламък“;
– Диплом, медали и купи за индивидуалните изпълнители и формация за I, II и III място за всяка възрастова група;
– Награда на Община Панагюрище;
– Награда на детското жури;
– Награда за музикален ръководител на името на Анна Главчева – изявен учител по музика от град Панагюрище;
– Награда за сценична реализация;
– Награди на институции, фондации и фирми.
Организатори на XIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие `2017“ са Община Панагюрище и Центъра за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище. Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2016-2017 година и е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години от Априлската епопея.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар