"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Маргарита получава международна награда, хвали нашата Дарина

Маргарита Петкова с наградата от "Лирични гласове `2012"
Обичаната от всички нас Маргарита Петкова бе удостоена с Голямата награда на международния конкурс „Лирични гласове” в София за 2012 г. Отличието и бе връчено на 28 май в кафе-клуба на Столичната библиотека от председателя на журито Евтим Евтимов за стихотворението й "Храбрата шивачка". Почитателите й ще имат възможност да го получат заедно с автограф на последната й поетична книга "Подсвирквайки - към Голгота" на 31 май по време на пролетния Панаир на книгата в София на щанда на издателство "Персей".В конкурса участваха 43-ма поети от 11 страни. Първа награда получи един от най-известните поети на Черна гора – Веселин Ракчевич. С втора награда бе удостоена 22-годишната поетеса Ирина Захару от Гърция, а с трета – Ришар Лескюр от Франция. Заради силната конкуренция журито с председател Евтим Евтимов дублира наградите в раздела за български автори. С първи награди от тържествената церемония си тръгнаха Валя Василева и Мария В. Николова, с втори – Станка Бонева и Милка Пиналска, с трети – Виктория Катранова и Тодор Каракашев. Специални дипломи получиха Ружица Петрович и Славолюб Обрадович от Сърбия, както и Лилия Георгиева. Двигател на конкурса е поетесата Романьола Мирославова, а сред организаторите са творчески и читалищни сдружения, издателства и библиотеки. Интересът към поетическото състезание се засилва и вече напират желаещи за второто издание, което ще бъде догодина. Поетите участват с две произведения.

Маргарита Петкова с Дарина Дечева в Панагюрище през 2012 г.
Междувременно в интервю за в. "Сега" по повод 24 май Маргарита Петкова похвали поетическите достижения на нашата Дарина Дечева. Помолена от журналистката Милена Димова да препоръча някой интересен млад автор,  Маргарита споделя: "Великолепен автор, изненадата за журито на конкурса "В полите на Витоша", е Димитър Гачев от Пловдив, който работи като лекар. Камелия Кондова - невероятна. Дарина Дечева от Панагюрище - със страхотен заряд. Васко Балев - младо, много талантливо момче. Кармен Мишу и трите й чудесни исторически романа. Особено последният - "Тангра и неговият син" - удивителна пластика на езика, голямо майсторство при изграждането на сюжета. А и нямаше досега исторически роман за хан Крум. Проф. Георги Бакалов, специалист точно по тези тъмни векове, за които трудно се намират извори, даде най-висока оценка за отразяването на епохата."
И двете събития предизвикаха вълна от положителни коментари и честитки в групата на "Чат-пат" във Facebook.
Стоян Радулов

Повече за Маргарита и новата й панагюрската връзка в поезията й вижте тук
Повече от и за Дарина Дечева четете тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар