"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Соня Георгиева с нова поетична книга "На срички и сезони"

"И... Ето я! Новата ми стихосбирка "На срички и сезони". Защото така се пишат любов, душа, сърце, живот... Благодаря на издателството за доверието, на редактора Ники Комедвенска – за търпението, приятелството, куража, вярата и за какво ли още не! На Стайо Гарноев – за щастието и обичта!... На добро ще е, сигурна съм! Щастие е!"
Това сподели малко преди представянето на втората си поетична книжица голямата ни приятелница и част от кръга "Чат-пат" - талантлива поетеса Соня Георгиева.



Стиховете от "На срички и сезони" се срещнаха за първи път с публиката си на живо (без да броим Фейсбук) на 15 март 2018 г. в Българския културно-информационен център на ул. „Веслец” № 13 в столицата.
В представянето участваха наблюдателят на "Чат-пат" и водещ на Литературния салон "Виделина" в Панагюрище Мария Бегова, редакторът на книгата Ники Комедвенска, както и журналистът Силвия Недкова. За съжаление, се усети липсата на талантливия ни Стайо Гарноев - художник на корицата. Но той пък бе споменаван често. Присъстваха и няколко представители на кръга "Чат-пат", разбира се, както и такива от сайта за лично творчество "Откровения".
Най-хубавото от всичко обаче беше това, че хората четоха на глас и пред всички вече любимите си стихове от новата книжка на Соня. Самата тя бе видимо развълнувана.


В реда на нещата й пожелах да бъде като цветето от стихотворението "Цвете през март", защото вече е пуснала своите корени в почвата на поезията и пие с постоянство от живителните й сокове. А това вече е сила, която може да преодолее всичко в живота и заради която не й трябват други патерици. Тя пък ми даде хубав автограф.
За всички, които не я познават добре, ще спомена набързо, че Соня е икономист по образование, но че работи в сферата на правото, че се занимава и с изработка на приложно изкуство. Първите ѝ стихотворения се появяват някъде през 2003 г., но по-сериозно пише и публикува стихове в литературните сайтове от 2011 г. Лауреат е на няколко конкурса. "На срички и сезони" е втората й книга след "И аз ще се науча да изгрявам".

Текст Стоян Радулов
Снимки от Поля Илиева, Дойчо Иванов и Стоян Радулов.
Събитието бе отразено и във Фейсбук, откъдето са споделени снимките.

Още за Соня тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар