"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Картини на Олга Брадистилова показват в музея

Голо тяло, масло върху платно, худ. Олга Брадистилова
Изложба по повод 110-годишнината на художничката Олга Брадистилова организира Историческият музей в Панагюрище. Тя бе открита на 27 септември с думи на директора на музея доц. Атанас Шопов и на главния уредник Георги Керкеняков, и ще продължи до 17 октомври 2018 г. Музеят в Панагюрище притежава една от големите колекции с творби на майсторката, известна с работата си в класическите жанрове – портрет, пейзаж, натюрморт. Странно, но въпреки лесния за разбиране авторски почерк тя не е популярна сред широката публика и нейното име остава запазено за познавачите. А не би трябвало да е така.
Олга Брадистилова е родена на в Стара Загора на 3 октомври 1908 г., в семейство от Панагюрище. Завършва Живопис в Художествената академия в София (1929), а след това специализира в Рим (1934-1936). Там е повлияна от така наречената „Римска школа” в изкуството, която точно по това време започва да развива дейност.
През 1936 г. Олга Братистилова се връща в България, прави изложби, участва в изяви на Дружеството на Незивисимите художници. След 9 септември работи като свободен артист и често прави портрети по поръчка. Реди две изложби в Италия (Милано и Рим). За експозицията си в Рим получава златен медал през 1969 г. През 1972 г. е удостоена със званеието Академик на Международната академия "Тиборина" в Рим – същата титла носят Салвадор Дали и Хуан Миро.  Олга Братистилова също е удостоена с орден Златен легион за принос към изкуството на Италия и орден Кирил и Методий ІІ степен.
Умира на 21 септември 1981 г. Нейният брат Виктор след смъртта й, през 1982 г., дарява наследството й на град Панагюрище като родно място на фамилията Брадистилови.

"Чат-пат културни новини", Показаните творби участват в изложбата

Пейзаж, масло върху платно, худ. Олга Брадистилова





Няма коментари:

Публикуване на коментар