"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Поредица от катарзиси на панагюрска сцена в Празниците на изкуствата

На 11 юни вечерта панагюрската публика изживя катарзис. Причината беше постановката на режисьора Асен Шопов "Железния светилник" от Димитър Талев с трупата на Театъра на Българската армия, която гостува в Панагюрище в Празниците на изкуствата.
"Да четеш Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена - изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранция за успех. - Това казва самият режисьор Асен Шопов. - И все пак, добре би било, ако успееш, макар и само да се докоснеш до неговото човеколюбие, до неговото родолюбие, до гордостта, която изпитва от единението си с народа, който го е родил и голготата, която е преживял, отдавайки му цялата си творческа енергия.
Запалването на „железния светилник” разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество.
Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още ... именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители."

В спектакъла взеха участие  актьорите Георги Къркеланов, Васил Михайлов, Пламена Гетова, Ангел Генов, Александра Сърчаджиева, Милен Миланов, Тигран Торосян, Меглена Караламбова, Йоана Буковска, Георги Кадурин, Антоанета Добрева – Нети, Явор Бахаров, Иван Ласкин, Георги Новаков, Никола Гълъбов, Стефка Янорова, Елена Райнова, Мирослав Косев, Стойко Пеев, Мирослав Пашов. Отзив за постановката от Румен Спасов вижте тук.
Празниците на изкуствата започнаха с безсловесния пластичен спектакъл, съчетаващ актьорска игра, танц и пантомима в органично цяло - "Змейова сватба" на Казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев". Тя и "Железния светилник" от 11-ти, са само предвестник на това, което ще се случва до края на празничните дни.
 
Кулминацията на седмицата очаквайте в четвъртък на голяма сцена в театъра, когато на гости ще ни дойде Държавна опера Стара Загора с техния прекрасен провокиращ, съвременен, забавен оперетен спектакъл "Българи от старо време". Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 г., е мoделиран през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958-та и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София. Всъщност повестта "Българи от старо време" е наистина подходяща за основа на оперета: от българския фолклор идва хумор, добра доза иронии, етножизненост и пародиране на винаги готовата народопсихологична символика. Въпреки че в центъра на събитията са мъжете-стопани на двете фамилии, подмолно Каравеловият текст, а и оперетата, почита жените-стопанки, този път без странични хватки за подриване на техния статут. Неумението на нашите герои да общуват нормално, уж говорят на български език, а не се разбират, е основа на тази комедия на нравите. 
Постановката е на Николай Априлов. За първи път в нея ще видим Герасим Георгиев – Геро в ролята на Хаджи Генчо, със специално участие е и Стефан Рядков в ролята на Дядо Либен. Участват още: Мария Иванова, Маргарита Йовчева, Яница Нешева,Тоня Петрова, Шмилена Султанова, Милен Денев, Георги Динев, Добри Добрев, Любомир Петков, Борис Тасков. Танцов състав на ансамбъл "Загоре" Оркестър, хор и балет при Държавна опера Стара Загора.
Но преди него разбира се, на 12 юни, ще има леко лирично отклонение със стиховете на Камелия Кондова и китариста Славимир Генчев. Анонс на поетическото събитие очаквайте в отделна публикация. Както се казва най-хубавото все още предстои.
Соня Гарчева, Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар