"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Потесата Виктория Катранова дойде с новата си книга в Панагюрище

Виктория Катранова
С новата си четвърта поред поетична книга се представи пред панагюрци поетесата Виктория Катранова на 5 юли в двора на историческия музей. Красноречивото заглавие "Нова страница отварям" е с щемпела на издателство "Персей" , а редактор на изданието е Маргарита Петкова. Тя също присъства на представянето в Панагюрище и затвърди статута си на най-обичана от панагюрци съвременна поетеса.
Премиерата на книгата „Нова страница отварям” на Виктория Катранова в София през май събра много почитатели и приятели, които напълниха пиано-бара на Столична библиотека. Множество любителите на литературата и то не само от Панагюрище, се събраха  и в двора на музея в средногорския град.
След три запомнящи се и силни книги, оценени от критиката, авторката отправя предизвикателството с новата си книга. Може да има различни и нови мотиви и внушения, но стилът е същият, превърнал се в запазена марка за Виктория Катранова – лаконичен изказ, звънлив и ритмичен стих, ироничен заряд.  За стихосбирката Маргарита Петкова казва:
„Кога човек разбира, че трябва да затвори една страница и да отвори нова? Може би след години на заблуда, може би след най-прекрасно изживените мигове, а може би просто се събужда една сутрин и животът му нашепва – да започне на чисто. Виктория Катранова вече е доказала със своята поезия, че краят е просто ново начало и с тези 50 безименни стихотворения тя отново влиза в сърцата на своите читатели, за да сподели с тях, че:
"Новото – готово,
старото – издиша.
Вече – честно слово –
друг роман ще пиша".

Прочетете го! И чакайте продължението.”
Виктория вече е носител на "Златна кана" от фондацията на Иван Станчев "Съкровищата на Панагирик", а през 2012 г. спечели и трета награда от журито на международния поетичен конкурс „Лирични гласове”.
Фоторепортаж от представянето на книгата в Панагюрище вижте тук

Стоян Радулов

           * * *
           Животът – грешен и безгрешен
          е на земята миг –
          с усещане за песен,
          с предчувствие за стих.

          В едно са – думи, звуци
          във луд водовъртеж.
          Каквото трябва – ще се случи,
          дори да не запалим свещ...

          * * *
          Старите си грешки –
          обличам в нови дрешки.
          На себе си се смея,
          за да оцелея.

Стихове Виктория Катранова

Няма коментари:

Публикуване на коментар