"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Фестивалът за млади оперни дарования „Елена Николай” отложен за догодина

Има опасност една благородна инициатива да потъне в небитието без време
Елена Николай
Първи Национален конкурс за млади оперни певци на името на световно-известната панагюрка Елена Николай да се провежда в Панагюрище. Такава е идеята, инициирана от младата и напориста Соня Гарчева, която трябва да събере на една сцена младите таланти на България. За да им даде възможност да  представят своята дарба пред авторитетно жури и да участват в една благородна  надпревара, в която да се отличат най-подготвените за голямата сцена.
Соня Гарчева
Но още в зародиш организационни спънки и проблеми от финансов характер почти препънаха тръгналата в правилна посока инициатива. А Панагюрище има уникалният шанс да се впише в редиците на българските и европейските културни музикални центрове, даващи летящ старт на хиляди млади таланти. Още повече, че превръщането на града в „престижен културен център в региона и страната” е петият приоритет и съответно – цел, в управленската програма на общината в областта на културата до 2015 г. Пък и конкурсите са и начин за привличането на интереса на различни поколения зрители към класическата музика, към истинската висока култура (включително и като контрапункт на ширещата се чалга).
Тъй че смисълът от провеждането на подобен фестивал е ясен – освен всичко казано дотук, той безспорно би обогатил културния календар на Панагюрище и би привлякъл дори посетители. Да не говорим, че споменаването на името на града на национално и европейско ниво, и то с положителен знак, е повече от желателно за имиджа му. Конкурсът, заедно с други инициативи и фестивали в града може да се превърне в основа на мащабна медийна кампания за популяризиране на Панагюрище и превръщането му в истински културен център. В едно средногорско Банско или една средногорска Каварна...
Инициаторът е потърсил съдействие от общинската управа и е получил принципно съгласие за провеждане на конкурса. Но за съжаление той не бе  включен в годишния културен календар на общината, макар инициативата да е още от февруари на миналата 2011 година, и съответно за него не е предвидено финансиране в годишния бюджет за 2012-та. След поредица от разговори с кметския екип в лицето на зам. кмета Галина Матанова вече стана ясно, че след включването на проявата в календара и планс-сметката за 2013 г. провеждането му се отлага с още една година. Потърсено е финансиране и от Фондация "Америка за България", но оттам също са отказали да застанат финансово зад проекта. За да бъдат осигурени средства от общината – проектът за конкурса трябва да мине през сесия на общинския съвет, да се потърсят средства и от местни спонсори.
Творческата страна на конкурса е почти завършена и имаше готовност з апровеждането му още през тази есен. За председател на журито бе поканена Христина Ангелакова, за членове – имена като Дарина Такова, Калуди Калудов, Александър Текелиев и Мартин Пантелеев. За водещ на гала-концерта има готовност да дойде  Руслан Мъйнов, а маестро Григор Паликаров вече е дал съгласие да бъде диригент на гала-концерта. Всички тези именити творци от националното ни оперно и симфонично изкуство вече знаят, че в Панагюрище се готви такъв конкурс и в музикалните среди го очакват с нетърпение.
Но противоречивите сигнали от Панагюрище могат да изиграят лоша шега, както и поредното отлагане на първото му издание. Остава да се надяваме, че местната управа, а и местният бизнес, ще направят  усилието тази наистина добра и напреднала в организацията си идея да се осъществи. И да подадат ръка на творческия ентусиазъм на гражданите на Панагюрище.
Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар