"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Фоторепортаж от представянето на книгата "Поздравъ отъ Панагюрище"


2 ноември 2018 г. в мултимедийната зала на Исторически музей Панагюрище.
Представяне на документалната книга "Поздравъ отъ Панагюрище" (том 1) от Стоян Радулов.
Фоторепортаж на © Пепа Маркова


Петък вечер и една зала, пълна с гости - близки, приятели, панагюрци и Стоян Радулов - този дръзновен и неуморен разказвач на истории, който ни потапя в миналото на любимия ни град. Благодаря ти! ... Книгата се продава в книжарниците в града. Препоръчвам я.
Тони Лунгарска

В Панагюрище трябва да е празник, а празника да бъде прекрасен! Успех!
Мария Мулешкова-Джаман

Беше празник!
Дарина Дечева






Силно впечатлен съм от новата книга на Стоян Радулов. "Поздравъ отъ Панагюрище" ни връща към историята на нашия град. Чудесните фотографии ни потапят в спомени, мечти и размисъл по нещо отминало, но същевременно близко и мило. Това е нашата памет и почит към предците ни. Поздрави за великолепната книга, а вече очакваме и продължението!
Нешо Гергинеков

В книгата е постигната една мащабна мозайка от знакови фрагменти из историческата хроника на Панагюрище и Панагюрско, останали запечатани във визуалната памет на старите снимки, картички, илюстрации – синтез на словописа и светлописа. Едно от достойнствата й е, че тя разполага панагюрския ракурс в широкия контекст на световната история на „светлописа“ (както е първоначалното название на фотографията) така, че първите панагюрски имена в българската фотография Иван Зографов и Стоян Каралеев стоят убедително вписани по достойнство в нея. "Поздравъ отъ Панагюрище" е необикновена летопис, в която "пробегът" на образ и слово създават не само документално истинна, но и динамично въвличаща атмосфера.
Катя Зографова

Книгата на Стоян Радулов е панагюрска животопис, изразена по своеобразен и оригинален начин посредством архивни картички и снимки. Те визуализират битието и традициите на панагюрския край от близкото и по-далечно минало. „Описанието“ чрез фотосите практически отразява целия социален живот – от поминъка и духовността до най-интимните човешки чувства и от историята до образователното дело или здравеопазването...
Книгата показва вътрешното, „историческото време“, в което са отразени събития и процеси в тяхната етико-естетическа и народопсихологическа неповторимост. Непрекъснатото редуване на текст и изображение нарушава стереотипа на конвенционалното представяне на съдържанието. Така се налагат нови ценностни критерии при осмислянето на идеите. Навлизането в сложния и обаятелен свят на произведението в стил „ретро“ кара човек да забрави, че това е литература, а не живот. Всеки фотос, а те са стотици, на практика е една история. А всяка история е едно връщане и оживяване на миналото с дълбока философско-познавателна стойност.
Тодор Каракашев




Следете страницата РЕТРО ПАНАГЮРИЩЕ във Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар