"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Ректори на университети и вицепрезидентът Попова в дискусия за Април 1876-та

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова идва в Панагюрище на 20 април
Историци, писатели, студенти и журналисти ще дискутират по темата „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“ на паметната дата 20 април 2016 г. в Панагюрище. Организатори на събитието са Община Панагюрище, Фондация „Героите на България“, организациите „Александър Невски“, „Брод за България“, „Европейски образователен център“, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Исторически музей-Панагюрище.
В дискусията, посветена на 140-та годишнина от Априлската епопея ще вземат участие вицепрезидентът на България Маргарита Попова, проф. дфн. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, проф. д.икн.н. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, проф. дсн. Димитър Греков от Аграрния университет в Пловдив, доц. д-р Тодор Попнеделев – декан на Историческия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, журналисти и студенти.
Събитието ще протече в две части, съобщиха от Община Панагюрище:
Първа тържествена част – „Героите на България“, включваща шествие от площад „20-ти април“ до Исторически музей - Панагюрище и награждаване на победителите от Националния конкурс „Народните будители и аз“, посветен на Априлското въстание.
Втора част – в зала Исторически музей - Дискусия на тема „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“.
Ректори, историци, студенти по журналистика, писатели ще представят историята на Априлското въстание в  четирите революционни окръга, а основен акцент на дискусията ще е отразяването на събитията от Април 1876 година в европейската и световна журналистика от стари и по-нови времена.
Модератор на дискусионния форум ще бъде проф. Ваня Добрева – преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии.
На същия ден, 20 април, привечер, тържествата за 140-годишнината от избухването на Априлското въстание продължават с Факелно шествие „С пламъка на априлци“ на учениците от училищата в община Панагюрище. На площад „20-ти април“ ще звучат революционните песни на един изстрадал свободата си народ
Кулминацията на тържествата ще са на 1 в Панагюрище и на 2 май в местността Оборище.
На 1 май в 10:00, от Исторически музей – Панагюрище, с празнично шествие със знамената светини и хоругви с имената на загиналите панагюрци в Априлската епопея тържеството ще се пренесе на площад „20-ти април“, където ще бъде издигнато националното знаме на Република България. От 17:00 часа на Национален мемориален комплекс „Априлци“ ще се състои Историческия спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва“, с участието на Национално дружество „Традиция“, Женско дружество „Райна Княгиня“, Обединен детски комплекс, Театър Дом-паметник, Народно читалище „Виделина-1876“ – Панагюрище, Български младежки червен кръст. А националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.
На 2 май от 11:00 часа пред паметника на Оборищенци в местността Оборище ще се състои тържествения водосвет, връчване на наградата "Оборище", учредена от Сдружение на възрожденските градове и общности "Възраждане на ХХІ век", и поклонение с полагане на цветя пред паметника на Оборище. От 12:30 часа пред хижа "Оборище"  тържествата ще завършат с народно веселие.
"Чат-пат културни новини"


Четете още:

Няма коментари:

Публикуване на коментар