"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

350 изпълнители ще пеят през 2016-та на Фестивала "Родолюбие" в Панагюрище

XII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2016“ ще се проведе на 16 и 17 април 2016 г. в Панагюрище. Изданието му тази година е посветено на 140 години от избухването на Априлското въстание и на 160 години от рождението на Райна Княгиня.
Фестивалът е с конкурсен характер. В конкурсната програма ще участват индивидуални изпълнители, дуети и певчески формации до 15 души, разделени в три възрастови групи.
350 изпълнители от 26 населени места – София, Пловдив, Благоевград, Мездра, Хисаря, Велинград, Пазарджик, Русе, Лом, Брегово (Видинско), Средище (Силистренско), Димитровград, Хасково, Златица, Капитан Димитриево (Пазарджишко), Съединение, Бургас, Севлиево, Търговище, Карлово, Казанлък, Дългопол (Варненско), Драгново (Кърджалийско), Стара Загора, Челопеч и Панагюрище ще се качат в двата конкурсни дни на сцената на Театър Дом-паметник в бунтовния град.
90 са получените заявки за индивидуални изпълнения, от които 37 - първа възрастова група, 31 - втора възрастова група и 22 – трета възрастова група, съобщиха организаторите от Община Панагюрище. 22 пък са получените заявки за изпълнения на вокални групи, като от тях 10 – първа възрастова група, 8 – втора възрастова група и 4 – трета възрастова група.
9 са получените заявки за вокални дуети, от които 3 – първа възрастова група, 2 – втора възрастова група и 4 – трета възрастова група.
В конкурсната програма индивидуалните изпълнители и вокалните формации ще участват с по две песни. Първата песен по регламент е с патриотично съдържание, а втората песен може да бъде патриотична или забавна.
Изпълненията ще се оценяват от професионално жури и от детско жури. Те ще имат предвид подбора на репертоара (съобразно възрастта), интонацията, вокалната техника, художествеността на изпълнението и сценична реализация.
Победителите в конкурса ще получат следните награди:
- Специална награда „Живият пламък“;
- Диплом, медали и купи за индивидуалните изпълнители и формация за I, II и III място за всяка възрастова група;
- Награда на Община Панагюрище;
- Награда на детското жури;
- Награда за музикален ръководител на името на Анна Главчева – изявен учител по музика от град Панагюрище;
- Награда за сценична реализация;
- Награди на институции, фондации и фирми.
Организатори на XII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2016“ са Община Панагюрище, Обединен детски комплекс и Инициативен комитет.
Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2015-2016 година и е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години от Априлската епопея.

"Чат-пат културни новини"                  Всички други събития вижте тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар