"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Две изложби са посветени на Априлското въстание. Едната в Панагюрище, другата в София

Събранието на Оборище, худ. Веселин Стайков
Райна Княгиня, худ. Лука Перфанов
Изложбата „Паметни личности и събития от Априлската епопея“ бе открита в Историческия музей  в Панагюрище на 5 април 2016 г., в която могат да бъдат видени 19 произведения – живопис и графика. Експозицията включва портрети на изявени личности и дейци, участвали в подготовката и избухването на Априлското въстание, както и сюжети от сраженията между въстаници и турските поробители. Особено ценни сред показаните творби са „Великото народно събрание в местността Оборище“ от Лука Перфанов, както и неговият портрет на Райна Княгиня. Открояват се и поредицата от сюжетни графики от Веселин Стайков. „Показаните в изложбата творби съставляват малка част от богатия фонд на музея“, сподели при откриването на експозицията директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов.
Портет на Павел Бобеков, худ. Иван Христов
Три други картини от фонда на панагюрския музей пък бяха включени в столичната изложба „Сътворяването на свободата: Априлското въстание в българското изкуство”, подредена в галерия "Средец" към министерство на културата и открита на 12 април 2016 г. Сред тях е и „Портет на Павел Бобеков“ от Иван Христов.  Експозицията се реализира в партньорство със сдружение „Институт за приложна музеология” и е част от събитията, свързани с отбелязването 140-годишнината от въстанието. Куратор на изложбата е Ваня Донева - главен уредник в Регионален исторически музей - Стара Загора. Съавтор на изложбата пък е и д-р Ралица Гулева - изкуствовед от Българската академия на науките. В експозицията са включени над 40 живописни платна, акварели, графики и скулптури от 10 други извънстолични исторически музеи и художествени галерии, освен панагюрския музей – Регионален исторически музей – Габрово, Исторически музей в Бяла черква, Регионален исторически музей в Пловдив, Регионален исторически музей в Стара Загора, Художествена галерия в Пазарджик, Художествена галерия в Стара Загора, Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово, Художествена галерия в Казанлък, Градска художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия „Борис Данев“ във Велико Търново.
 
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар