"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Клубът и читалище "Виделина" подготвят първи юбилеен алманах

Първия си голям и представителен алманах подготвя литературният клуб към Народно читалище "Виделина - 1865" в Панагюрище. Той ще излезе под заглавието "Времето е в нас", взето от паметната фраза на Васил Левски "Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме", която той запечатва в свое писмо до Панайот Хитов от 10 май 1871 година. И това никак не е случайно.
За първа корица на алманаха е избрана творба на художничката Лушка Кочева
"Идеята да бъде издаден подобен алманах е по повод 65-годишният юбилей на литературното братство в читалището. Но той бе предшестван от други две знаменателни годишнини – 150 години от основаването на културния институт и 140-годишнината от избухването на Априлското въстание. На тези три събития е посветен и настоящият сборник, - пише в рецензията си за него един от съставителите му - Мария Бегова. - Той има за цел да представи творците на Панагюрище, а също така и да покаже как двете теми – за въстанието и родното читалище – присъстват в техните произведения. На тази цел е подчинена и структурата на литературния алманах."
Първата част е озаглавена „Жива е в нас песента им” и събира творби, посветени на Априлското въстание, което, заедно с темата за Панагюрище, е постоянен извор на вдъхновение за местните творци. "Стремежът на редколегията е да бъдат представени творци от различни поколения – автори и художници, свързали творческите си усилия с колективния живот на клуба и читалището. Много от тях са участници и в други самодейни колективи и са допринесли за богатата история на читалището, за развитието на музикалния и театралния живот на града ни" - пише още Мария Бегова. Заглавието е изведено от откриващата творба на Дочка Кацарева "Жив е априлският огън", а за епитафия е използван стихът на дядо Вазов "И в няколко дена, тайно и полека, народът порасте на няколко века!". "Чрез творбите в тази част ще разберем, че подвигът и посланията на априлци още живеят в съвременните панагюрци", обяснява другият от съставителите на алманаха и съосновател на клуба - Стоян Радулов. Той е и човекът, предложил и заглавията на дяловете, както и заглавието на целия сборник.
На читалището е посветена втората част от книгата, която е озаглавена "Виделина е изгряла за нас". "Тук са представени и най-изявените председатели на читалището, и ръководители на самодейни колективи, оставили след себе си ярка диря и запомнени като Основателят, Учителят, Театралът, Маестрото, Режисьорът. Но не само." Подредбата и подборът на произведенията тук са заради идеята още на самите основатели на читалището в средата на ХIХ век, че именно единението на българите в читалища и кръжоци ще крепи и усилва жизнената енергия на българския дух.
Затова и третата част е посветена на литературния клуб в читалището, основан първо през 1951 г., а после възобновен отново през 2000 г. след десетгодишна пауза. Още повече, че кръжецът за четене от 1863 г. е причината изобщо да се създаде читалището две години по-късно. Тази част от алманаха e предназначена за съвременните творци на Панагюрище. В книгата са представени над 40 автори. Чудесната епитафия тук е от Катя Зографова - "О, пролет иде в наший роден край... Литературата, която се разпуква."
"Озаглавихме тази част Вдъхновени и заедно, защото така е било през по-голямата част от 65-годишното ни съществуване – първоначално като Литературен кръжок „Богдан Овесянин”, а след това и като Литературен клуб „Виделина”.  Тук разкриваме изкушенията на поетите да рисуват, както и на художниците да пишат стихове. Творбите тук са подредени в тематични кръгове, в които те да си кореспондират една с друга, да се срещат и доразкриват, да показват приемствеността и творческата връзка между нас като членове на един творчески колектив."

Редакционната колегия на алманаха
След първата редакция алманахът съдържа поезия, проза, публицистика и персоналии, а също така над 25 черно-бели и цветни илюстрации от десет панагюрски художници - репродукции и факсимилета на картини и рисунки, които заедно с литераторите формират голяма част от творческия кръг „Чат-пат”. При съставянето на алманаха са използвани материали, предоставени лично от авторите, от архивите на съставителите и от архивите на литературния клуб, на вестник „Чат-пат” и електронното издание „Чат-пат”.
Съставителите и редакционната колегия, в която са включени още председателят на клуба Тотка Лунгарска, съоснователят му Томи Наплатанов и поетът Иван Станчев, са убедени, че юбилейният алманах „Времето е в нас” продължава една добра традиция за колективно представяне на творците от град Панагюрище. За издаването му читалището вече кандидатства пред Община Панагюрище по Проекта за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно” за 2017 година. Предполага се, че след окончателната редакция, с показалеца на авторите и с илюстрациите книгата ще достигне обем от около  330-350 страници.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар