"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Читалището в село Оборище навърши 105 години


Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий - 1912“ в село Оборище навършва 105 години от създаването си. Големият празник е насрочен за 1 април 2017 г. от 18:00 ч. в читалищния салон.

"Читалището е извор на мъдрост и духовна светлина" е мотото, под което ще премине богатата програма, подготвяна от читалищното настоятелство. В нея ще се включат малки и големи самодейци, които са знаят, че българският фолклор е сила и красота, които трябва да се съхраняват и предават от поколение на поколение.
Читалището в Оборище е регистрирано под номер 1854 в Министерство на Културата на Република България, като там е записано, че в него ействат ансамбъл за местни народни песни и хора, детска певческа група, и група по художествено слово.

През тази година Читалище „Свети Свети Кирил и Методий - 1912“ в Оборище ще получи допълнително финансиране от Община Панагюрище за участие на съставите му в различни конкурси и фестивали – 1 500 лева; за честването на годишнината от създаването му са отпуснати други 1 500 лева; а Фолклорният празник „Ой, Лазаре, Лазаре“ ще бъде подпомогнат с 1 000 лева.

Какви други празнични прояви ще има в Оборище през този април:

На 8 април от 16:00 часа, отново в читалището на селото ще се проведе Регионален фестивал за песни, танци и обичаи „Ой, Лазаре, Лазаре”. Както и в предишни години ще има пеене на Лазаровден. На този ден млади момичетаот селото ще се облекат в традиционна българска носия, която е характерна за областта и ще отидат да пеят. Те ходят от къща на къща и изпълняват на домакините песни, които са свързани със семейството. Те събират яйца и други дарове, които на края на деня си делят. От старите български поверия се счита, че с първото излизане на девойката за пеенето на Лазаровден, тя вече е готова за женитба. Това съответствало с първото коледуване на младите ергени. Тази година есенцията на старата традиция и празника ще се разиграят в читалището.

На 29 април от 12:00 часа на площада в село Оборище с много веселие ще се проведе и Празникът на селото.
Три дни по-късно, на 2 май на местността Оборище ще се проведат и празниците по честване на годишнина от Априлското въстание в Четвърти революционен окръг.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар