"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Възраждането на братството и създаването на Литературен клуб „Виделина“

Малко повече от десетилетие е достатъчно на неунищожимия панагюрски дух, за да си спомни, че в началото на всичко е „словото“. В някои сред нас меракът да отворим най-накрая дума и за нещо по-различно от бистренето на политика, ценовия бандитизъм или недодяланите реформи взема връх. Дошло е времето отново в панагюрското читалище да се отвори място за хубавото българско слово, за изкуството и за хумора въобще. Сияйните, смислените думи лекуват. Така словото лекува душевните рани, кара ни дори да се поусмихнем... Дошло е времето борбено Панагюрище да дава и в съвремието тон, както го е правело през епохата на Възраждането.

Румяна Йонкова и мястото на учредяването на Литературен клуб "Виделина"
Списъкът на учредителите на Клуб "Виделина" и първият му Протокол
Така се стига до възраждането на литературното братство в Панагюрище.
Литературен клуб "Виделина" е основан на 24 феврурари 2000 г. по инициатива на тогавашния председател на читалището в Панагюрище Лука Карайлев и с дейното участие на учредителите-ентусиасти: Димитър Дънеков (Стефанов), Томи Наплатанов - репортер във в. "Оборище", Лиляна Ерова, Лидия Стоицева, Стоян Радулов - по това време сътрудник във в. "Време", Нено Стойковски и Румяна Йонкова, към които се присъединяват и поддръжниците им - редакторът на в. „Оборище” Павлина Вайсилова и репортерът Ана Финджикова, както и превъплътената в директор на Театъра Дом-паметник екс репортерка Румяна Върбанова.
Тогава е написан първият Учредителен протокол на Клуба и е приет неговият Устав. Учредителите се обединяват и около идеята, че Литературен клуб "Виделина" е първоприемник на Литературен кръжок "Богдан Овесянин", действал отново към панагюрското читалищеот 50-те до 80-те г. на ХХ век. От 27 октомври с.г. учредителите започват спорадичното издаване на вестник "Чат-пат", от който до момента са отпечатани 14 броя. През 2012 г. са създадени и електронните издания на "Чат-пат".
Първият председател на Литературен клуб „Виделина“ е Димитър Дънеков (Стефанов) - автор на няколко книги с лирика и проза, сред които сборници с фейлетони и такъв за историята на Литературен клуб "Виделина".
От 2016 гоина новият председател на клуба е Тотка Лунгарска. Първата й официална проява е около организацията и честването на 65-годишнината на литературното братство в Панагюрище на 15 октомври с. г. Лунгарска е член на Литературен клуб "Виделина" от създаването му през 2000 г.
От времето на учредяването – първо на Литературния кръжок „Богдан Овесянин“, а впоследствие и на Литературен клуб "Виделина" – с тях имената си са свързали най-значимите литературни творци на Панагюрище от втората половина на ХХ век и началото на новото столетие.

Стоян Радулов

LOVE.PANAGYURISHTE  / Старница за Панагюрище във Фейсбук

СВЪРЗАНИ СТАТИИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар