"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

In memoriam: Напусна ни талантливият художник Александър Станчев


Като главен редактор на "Чат-пат" с голяма тъга научих и ви съобщавам, че нашият добър приятел и автор на художественото решение за главата на "Чат-пат" - талантливият панагюрски художник Александър Станчев, внезапно ни напусна. Поклонението пред личността му е на 29 март 2017 г. от 11:30 ч., в Обредния дом на Гробищния парк на Панагюрище.
Александър Станчев е възпитаник първо на художествената гимназия в София, а в периода 1979-1985 следва и в Националната художествена академия. Първата година изучава етюда при Катя Костова. Големият Иван Кирков води часовете му по рисуване и живопис. "От него съм научил много неща", споделя веднъж в интервю пред Невяна Кацарева за в. "Време" Сашо. Един семестър в часовете на неговия клас е преподавал и тогава много по-младият Светлин Русев.
Веднага след завършването, започва участията си с групата на пазарджишките художници и се включва в почти всички нейни прояви. Някои от творбите му са притежание на частни колекции в чужбина. Има страстни почитатели и в Панагюрище.
Сашо, както го наричаха приятелите му, силно обичаше родното Панагюрище и бе заклет патриот - но не от кресливите, а напротив. Скромен и деликатен, той като че ли не намираше място в днешния уродлив ден, но се прекланяше пред великите ни предци, обичаше периода на Възраждането и е автор на множество илюстрации на тема "Април `1876-та". Пред героите от Априлското въстание Александър Станчев се прекланяше от душа и сърце! Бе и талантлив портретист.
Повечето от състудентите му отдавна живеят в чужбина, но той виждаше в живота в Родината други ценности, които успяваха да го задържат тук. "Панагюрище просто ме привлича, обичам този град", споделяше приживе талантливият творец.
Сашо, ще те помним! Талантът ти бе наистина голям. Дано духът ти намери успокоение там, където се намира сега.

Стоян Радулов

Априлци в илюстрациите на Александър Станчев вижте тук.
Портрети от Александър Станчев може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар