"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Тотка Лунгарска представи книгата си в препълнена с любов и приятели зала

Десетките букети не скриха, а подчертаха радостта от щастливото събитие за Тотка Лунгарска
В началото на вечерта Тотка посрещна лично и се ръкува с всеки от дошлите поотделно
Корицата на книгата и ръкопис на тристишието, дало името й
Мария Бегова търси изконните начала на самобитния поетичен талант на Тотка Лунгарска
Препълнената с почитатели, близки и приятели на Тотка репетиционна зала на читалището
Момент от представянето: Вглъбената Мария Бегова и щастливата Тотка Лунгарска
Близо час Тотка Лунгарска приемаше поздрави и раздаваше автографи
В малък-голям празник се превърна представянето на дебютната поетична книга „Пеперудени целувки” на нашата приятелка и член на Литературен клуб „Виделина” Тотка Лунгарска. Малък, защото с типичната си скромност и чистосърдечност Тони, както я наричат близките и приятелите, посрещна без излишен патос и с добра дума всеки един от присъстващите поотделно, и показа по най-естествения начин добрата си и красива душа, частички от която е събрала в първата си книга. И голям, защото се оказа, че вечерта на 17 януари 2014 г., когато Тони празнуваше и своя рожден ден, репетиционната зала на панагюрското читалище със задушевната си атмосфера едва успя да събере всички желаещи да споделят този съкровен и дълго чакан миг с нея.
В представянето на Тони редом до нея бе наблюдателят на „Чат-пат”, но преди това талантлив писач, преводач, редактор, естет и родолюбец Мария Бегова. Не многословно, а конкретно и с обич тя говори за стиховете на Тотка Лунгарска, за закодираните в тях изконни начала на самобитния й поетичен талант. Мария Бегова каза, че можем да възприемем книгата на Тони като ветрило. "Когато го разтвориш, от него изкачат целувки, цветя, птици, небе и море. Срещаме се с една много женска чувственост, която в обикновения живот често не показваме", сподели още тя. „Стихове-импресии” нарече творбите на Тотка друг един поет и също наш приятел – Дарина Дечева. „Признавам, аз не мога да пиша импресии, но страшно много обичам да ги чета”, каза още тя.
Всъщност, не само красиви картинни импресии са малките поетични бисери на Тотка. В много от тях се усещат аромати, вкусове, конкретни състояния и случки, които пренасят читателя в друг, и същевременно познат, но далеч по-красив и желан свят, населен от самодиви, приказни същества и проектираното авторово аз, копнеещо да споделя този свят с другите. Много от присъстващите изразиха открито или впоследствие на по чаша вино своята изненада, затова че откриват непознати черти от душата и характера на Тотка. Тя изненада също и с това, че сама е илюстрирала цялата книжка, включително и рисунката на кориците й.
Авторът на този репортаж изрази пред присъстващите радостта си не само от появата на дългоочакваната първа книга на Тотка, но и затова, че най-сетне след дълго прекъсване с инициативата на клуба „Литературен салон” панагюрската книгата се завръща в истинския свой дом – читалище „Виделина”.
В този ред на мисли, важно е да споменем, че стихосбирката „Пеперудени целувки” е финансирана от община Панагюрище по проекта за стимулиране на родни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно” през 2013 г. и е отпечатана в ИК „Оборище” ЕООД.
Заявка за втора и трета поетична книга направи още Тотка Лунгарска по време на представянето. А публиката и пожела: „Дано!”. Съвсем подходящо тя бе поздравена и с молитвената ария „Аве, Мария” на Шуберт, изпълнена от Цвятко Ценов. А през цялото време на вечерта за музикалната атмосфера се грижеше красивата и талантлива Жана Райнова, която със своето пиано ни поднесе класически и съвременни, романтични и нежни произведения, като започнем с „Where Do I Begin” на Франсис Лей от филма „Любовна история” и завършим със сонатата, посветена на Елиза от Бетовен.
  
Текст и снимки Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар