"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

В очакване на 24 май - най-светлият ден за българската култура

С тържествен концерт по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 23 май от 18:00 ч. в голямата зала на Театър Дом-паметник ще започнат тържествата в Панагюрище. А на самия 24 май от 11:00 часа на площад “20 –ти април” ще се проведе традиционното за града празнично шествие на училища, детски градини и културни дейци.
Това са моменти в снимки от най-светлия български празник, 24 май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура. Така преминава празникът в Панагюрище - град на възрожденци и на още буден дух. Просветата, религията и образованието са спасили българина по време на Възраждането и то се е състояло. В Панагюрище е финалът на Възродителната епопея – Априлското въстание. Но избухването му тук не е случайно. Градът е родно място на личности, оставили светла диря в българската история, просвета и култура. През 1841 г. тук от Сава Радулов е основано едно от първите класни училища в страната. Той също е и един от създателите и пръв директор на българската гимназия в Болград. Тук са родени първият български критик Нешо Бончев, основателят на днешната БАН проф. Марин Дринов, както и печатарят Петър Карапетров.
Пък и празничната атмосфера в този средногорски град винаги се е отличавала – с истински възторг и радост не просто от датата, а от смисъла – площадът е пълен с ученици, деца, родители и граждани, майки с малки деца, бременни... Знак, че за бъдещето вече е помислено. Впрочем през 2009 г. в Панагюрище на местно ниво бе осъществена една от най-мащабните реформи в образователната система. Училищата бяха обединени и окрупнени, образувани бяха средищни училища. Само и само качеството на образованието да се запази високо. Всички ученици в града имат свои униформи. През учебната 2009/2010 година трите професионални гимназии се преобразуваха чрез сливане в една Професионална гимназия по техника, лека промишленост и стопанско управление. А СОУ „Нешо Бончев” прие под крилото си ученици от две други начални училища. Така че, „върви, народе възродени...”!
Текст и снимки Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар