"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Финджековите дюкяни се разпадат... И БНТ бие алармата

Снимки Мартин Веселинов
Къщата на "Черешовата артилерия" тъне в разруха, алармира и БНТ, след като в медията са получили снимки на историческата светиня, изпратени им от Мартин Веселинов.
Боримечката изнася Черешовото топче на позициите на въстаниците - този образ е познат на всеки. Дали от творчеството на Вазов, дали от илюстрациите със страховития Иван Боримечката, награбил дървеното оръдие, дали от историческите свидетелства за Априлското въстание през 1876 година ...
Днес истината изглежда другояче, пишат колегите от БНТ. Домът в Панагюрище, където са се правили топовете от черешово дърво, тъне в разруха. Мартин Веселинов изпраща снимките, които виждате тук.
На една от фотографиите се чете текстът на паметната плоча: "Тук бе дюкянът на Стоил Финджеков - работилница на Черешовата артилерия и средище на революционните дейци от Долна махала през април 1876 г."

Панагюрище и въстанието
 Панагюрище става център на ІV Революционен окръг (Пловдивски), след като през септември 1875 г. въстанието, избухнало в България, е потушено „без никакви резултати”, както пише Никола Обретенов, и след оттеглянето на Христо Ботев. Тогава революционерите решават да се „използва общото въодушевление на народа и да се предизвика по-голямо въстание”.
Гюргевският Революционен комитет, в чийто заседания участват Георги Бенковски, Панайот Волов и Георги Икономов, разделя страната на четири такива окръга.
„Панагюрци са едни от най-здравите стълбове на общото дело”, пише първият историк на Априлското въстание Димитър Страшимиров. Дори векилите (старейшини) на града са членове на революционния комитет. На 7 февруари 1876 г.  комитетът,  създаден от Левски, се възражда и попълва с нови членове. За председател е избран Павел Бобеков, който по-късно става председател и на Привременното правителство.
Във Финджековите дюкяни при подготовката на въстанието е работилницата на черешовата артилерия – правят се черешовите топчета. Дюкяните са и средище на революционните дейци от Долна махала през април 1876.
При Никола Бимбашов пък се коват ножове, ками и саби. С пари от по-заможните панагюрци се купуват пушки, пищови, барут. Търговците доставят провизии. И никой не иска пари, по думите на ковчежника Симеон Хаджикирилов – само разписка. Въстаническите униформи се шият в работилницата на Деян Белишки. Иванчо Зографина рисува 12 знамена за четите...
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар