"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Гранитски е носителят на деветата Бончева награда, връчват му я на 6 април 2017 г.

Иван Гранитски
Известният български журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател и обществен деец Иван Гранитски, приятел на Панагюрище, който нееднократно е бил тук, е деветият носител на Националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончевсъобщиха за "Чат-пат културни новини" от комисията, взела решението за това. 
Тя ще му бъде връчена на специална церемония на 6 април 2017 г. в Панагюрище.
Иван Гранитски е създател и директор на издателство "Захарий Стоянов" и през 2016 г. бе отличен като издател № 1 в страната. Тогава той получи голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в развитието на литературата у нас. Престижното отличие на Министерство на културата и община Пловдив му бе присъдено за 20-годишната работа на издателство "Захарий Стоянов". Предложението бе на Съюза на писателите. 2500 заглавия в над 1 милион общ тираж съдържа 20-годишната библиотека на патриотичното издателство "Захарий Стоянов". С неговото клеймо са отпечатани 35 уникални поредици. От тях стратегическа е 140-томната "Българска класика". Гранитски е носител и на националната награда „Гео Милев“ в Стара Загора (2009).
Иван Гранитски е литературният псевдоним на Иван Йорданов Димитровроден на 24 декември 1953 г. в София. Син е на дългогодишния журналист от в. „Вечерни новини“ Йордан Димитров. Гранитски завършва журналистика в Софийския университет през 1979 година. Скоро след завършване на висшето си образование влиза в Съюза на българските писатели. Става редактор и заместник-главен редактор на в. „Пулс“ (1979-1985), заместник-главен редактор на в. „Литературен фронт“ (1985-1991), главен редактор на сп. „Черно и бяло“ (1991-1992). Генерален директор на БНТ (1995-1996). В периода 1992-1995 г. е директор на ИК „Христо Ботев“, откъдето е отстранен заради разногласия с кабинета Виднов, след което създава собственото издателство „Захарий Стоянов“ (1997), а междувременно е главен редактор на списание „Везни“. Издава Йордан Йовков на английски, френски и немски, предимно за разпространение сред пристигащите в България туристи.
Националният приз на името на Нешо Бончев е учреден и се връчва ежегодно по идея на Фондация „Съкровищата на Панагирик” от Министерство на културата, Община Панагюрище и писателските съюзи в страната. Наградата за литературна критика и преводаческа дейност е единствена в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Тази година за името на Гранитски са гласували Венцеслав Велев като представител на Министерство на културата, Иван Станчев -председател на Фондация "Съкровищата на Панагирик", Галина Матанова - зам. кмет на Община Панагюрище, миналогодишният носител на приза Панко Анчев и акад. Благовеста Касабова - като представител на клуба на досегашните носители на наградата. 
Националната награда за литературна критика на името на Нешо Бончев ще бъде връчена  на 6 април 2017 г. от 18:00 часа в Исторически музей на Панагюрище. 
През тази година празничният ден ще мине и под знака на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин. По този повод от 17:30ч . в галерията на музея ще бъде открита изложбата “Под манастирската лоза” с картини на ученици и учители от училището. Средствата от откупките ще бъдат дарени на СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище за изграждането на природен център „Спирала на живота“. Проектът е финансиран от Фондация "Америка за България" по Програмата „Училища на бъдещето“ за изграждане на модерна образователна среда. За Центъра фондацията е дарила 150 хил. лв., а останалата част от средства ще бъдат събрани от училищната общност.
Художествен етюд “Надиграване” по “Ветрената мелница” ще ни пренесе в магията на Елин-Пелиновите разкази, след което ученици от гимназиалния етап ще представят своето проучване за непознатите ученически години на писателя, малка част от които са протекли в панагюрското училище.
На празника ще бъдат връчени традиционните награди от поетичния конкурс за „Млади дарования на СУ „Нешо Бончев“ и Първата  награда „Ученик на месеца“.

Вижте още: 
Предупрежденията на Нешо Бончев са актуални във века на глобализацията

Критикът Бончев
Нешо Бончев
Макар и първи в трудното поприще на литературната критика, Нешо Бончев е въоръжен със завидно висок, наистина европейски критерий. Той е бил познавач на античната и западноевропейската литература (превеждал е Омир и Шилер), владеел е старогръцки и латински, руски, италиански, френски и немски езици, което му е позволявало да се съсредоточи върху класическите образци на литературата. И е бил безпощаден към даскалската поезия, не е търпял „блудкавий език“, нито „мъгливи“ и „неразбираеми“ писания. Не се е колебаел да критикува дори близките си приятели Марин Дринов и Райко Жинзифов, когато не е бил съгласен с тях. Критиката му е влиятелна и действена: факт е, че Марко Балабанов след нея се отказва от редактирането на „Читалище“, а Григор Пърличев изгаря превода си на „Илиадата“. Проф. К. Иречек нарича Нешо Бончев „онзи огнен писател“, Ботев му изразява огромната си симпатия, като го защитава с думите: „от критиката се изисква само една гола истина, а изказана ли е тази истина хладнокръвно или нехладнокръвно, пристрастно или безпристрастно – това зависи от темперамента на критика“...

Досегашни носители на наградата "Нешо Бончев" през годините са били:
Панко Анчев - 2016 г.
Катя Зографова - 2015 г.
Проф. д-р Боян Ангелов - 2014 г.
Проф. д.ф.н. Симеон Янев - 2013 г.
Ст.н.с д-р Петър Велчев - 2012 г.
Акад. Благовеста Касабова - 2011 г.
Димитър Танев - 2010 г.
Доц. д.н. Ивайло Христов и чл. кор. проф. Милена Цанева - 2009 г.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар