"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Две представления на "В навечерието" по Тургенев на читалищна сцена


21 и 25 април 2017 г.
19:00 часа – Народно читалище „Виделина -1865” - Панагюрище, театрален салон - Младежка театрална студия при читалище „Виделина-1865” представя „В НАВЕЧЕРИЕТО” по романа на Иван С. Тургенев; Сценична версия и постановка: Д. Кацарева.

В навечерието е третият пореден роман на Иван Тургенев, който е най-добре познат с разказите си и с романа "Бащи и синове". В тази си творба Тургенев украсява една любовна история с размисли за живота на средната класа, както и с изкуство и философска полемика. Но Николай Добролюбов например се отнася критично към „В навечерието“ и напада Тургенев.
В основата на сюжета е Елена, млада девойка с хипохондрична майка и бездействащ баща, който е запасен офицер и има любовница. В навечерието на Кримската война Елена е сподирена от свободолюбив скулптор (Шубин) и от един студент със сериозни намерения (Берсенев). Но щом българският другар на Берсенев, революционерът Инсаров, се среща с Елена, двамата се влюбват. Те се женят тайно, с което разочароват майката на Елена и разгневяват баща й, който се е надявал да задоми дъщеря си със скучен, самодоволен функционер (Курнатовски). Инсаров почти умира от пневмония и само частично се възстановява. В хода на войната, Инсаров се опитва да се върне с Елена в България, но умира по трагичен начин във Венеция. Елена занася тялото на Инсаров на Балканите, за да го погребе, и изчезва.

В постановката участват младите актьори: 
Радина Костадинова, Мартин Гешанов, Константин Цветков, Александър Ильов, Делян Хаинов, Ангелина Дачкинова и София Николаева. 
Участват още Стефан Рапонджиев и Нина Кехайова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар