"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Цветница (Връбница) или вход Господен в Йерусалим

Неделя, на седмия ден преди Великден


Цветница (или Връбница) е един от най-важние пролетни християнски празници, свързан неотменно с Великденския празничен цикъл. Той се пада винаги на седмия ден преди настъпването на Великден и ден след другия тачен пролетен празник Лазаровден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Цветница се пада всяка година на различна дата, но винаги в неделя.

На Цветница християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим  в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелиа Христос пристигнал в града, яздейки магaре, а вярващите го посрещнали, като разстлали пред него дрехите си, както и маслинови, и палмови клонки. Затова в западните църкви денят се нарича още Палмова неделя. Иисус тръгнал за Ерусалим след като възкресил престоялия четири дни в гроба негов приятел Лазар, брат на сестрите Марта и Мария.

Вестта за възкресението на Лазар била изпреварила Христос и хиляден народ излязъл, за да го посрещне и приветства при пристигането му в Йерусалим. Виждайки в Иисус Христос Спасителя, хората възторжено размахвали палмови клонки и хвърляли цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат“.

Празничното шествие в Йерусалим продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.
Затова на Цветница днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите — с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

Цветница или Връбница е един от най-празнуваните именни дни в България, тъй като на него се честват всички имена, произлизащи от названия на растения. Като например Цветана, Здравко, Делян, Върбан, Божур, Невяна, Маргарита, Виолета, Ива, Евелина, Иглика, Калина, Гроздан, Биляна, Латинка и много други. Да ви е живо и здраво името!

След празничния ден на Цветница започват дните на Страстната седмица.
Така в християнството се наричат дните на Христовите страдания. Ето защо, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик. Страстната седмица завършва винаги с Великден – най-светлият християнски празник. Тогава християните празнуват Възкресението на сина Божи  Иисус Христос.

Честити Великденски празници!
Много здраве, радост и късмет!

Стоян Радулов за "Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар