"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Книга на Дънеков и Гарноев с годишна награда за хумор и сатира от СБП

Творческият тандем Димитър Дънеков и Стайо Гарноев
С годишната на награда в категорията за хумор и сатира на Съюза на българските писатели бе отличен на 22 май 2017 г. сборникът „Питанки… чуденки… многоточия… и прочие“, излязъл изпод перото на съоснователя на литературен клуб "Виделина" в Панагюрище и негов дългогодишен председател до 2016 г. - Димитър Дънеков, и на нашия общ приятел - талантливия художник от Панагюрище Стайо Гарноев.
"Ако все пак се хваля, то е за да изтъкна заслугата и на приятеля ми и съавтор чрез илюстрациите си - маестро Стайо Гарноев. Честно казано, без него съм за никъде. Благодаря ти, Стайко!" Това написа по повода Митко Дънеков във Фейсбук и допълни: "Да не пропусна да спомена и заслугата на Община Панагюрище, която плати сметката за това удоволствие." Книгата бе финансирана през 2016 г. по Общинския проект за стимулиране на творци “Панагюрище – духовност и творчество в едно“.
В „Питанки… чуденки… многоточия… и прочие“ Димитър Дънеков е събрал епиграми, сътворени по актуални събития, тенденции, белези и знаци на съвремието ни. "Малко е да се каже, че това е изключително сложен жанр, в който за да успееш, трябва да имаш способността да правиш живи интелектуални обобщения, изречени с ярки кратки фрази. А това Митко го може не отсега, но сега е оценен и от високите нива на писателските среди, при това без всякакви протекции и подобни измишльотини", пише по повода и главният редактор на в. "Време" Веселина Велчева. Тя припомня също, че Димитър бе дълги години сътрудник на изданието, което подкрепи в един период и издаването на вестника за литература и хумор "Чат-пат", издание на литературния клуб "Виделина". Прочее, от онези далечни (вече) години - 2000-2001, датира и съвместното творческо сътрудничество между Димитър Дънеков и Стайо Гарноев, защото, както пише първият още в предговора на наградената книга:
"Щом посрещнем деня,
който с гняв ни прегръща
и обсипва ни с грижи,
и внушава ни страх,
да го светнем, че знаем
как крошета се връщат –
да го свием в кьошето,
да го тръшнем чрез смях!"
Честита награда и на двама ви!

Стоян Радулов
"Чат-пат културни новини"

Факсимиле на корицата на наградената от СБП книга

Няма коментари:

Публикуване на коментар