"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Кръстьо Раленков в новия сборник "Единадесет свята"

Чат-патовецът Кръстьо Раленков стана един от десетте автора, които разкриват за първи път своята самоличност пред широката публика в сборника "Единадесет свята". “Те са светове.” Това са първите думи от предговора към тази книга, написан от Калин Терзийски. В нея са събрани разказите на десет съвременни български писатели. А единадесетият свят е този на техните читатели.
Това са автори, публикували основно в интернет и известни повече с никовете и псевдонимите си в глобалната мрежа. Кръстьо Раленков например е известен повече с псевдонима си Мускетар, отколкото с личното си име. Освен Кръстьо, в сборника участват още Тома Троев, Ганка Филиповска, Радост Ангелова, Мариана Царкова, Диана Додова, Ради Радев, Иван Вакрилов, Кирил Тенджов и Ели Лозанова. С този сборник десетимата “излизат от анонимността на виртуала и застават с имената зад творбите си”, казва се в поканата им за премиерата на книгата. Преди да съберат произведенията си на едно място, са публикували проза в литературни сайтове, блогове, Facebook. Затова именно сборникът се явява уникален експеримент.
Ето как продължава и предговорът на Калин Терзийски: “Потеглил единият (предполага се - усмихнат), срещнал друг (приличащ на бял), двамата повикали още няколко да повървят заедно... Едни изобщо не пожелали да тръгнат, други изостанали постепенно, но трети приели предизвикателството на пътя. Спрели една пролет, преброили се, били десет. Десет свята. Някой забелязал, че са пет жени и петима мъже, но пътят хвърлил пепел върху думите, нали все човеци били... Огледали се световете, харесали се, добре им било заедно. Но нещо не било както трябва, липсвал единадесетият свят. Единадесет - онова особено число, което изисква обединение на равнопоставени в името на успешния край и щастието. И тогава пътят посочил хилядите очи наоколо. Единадесетият свят оглеждал всяка стъпка на десетимата и чакал самият той да бъде забелязан.” Прилича на литературно парти нали, но всъщност се ражда сборник с разкази, които са толкова уникални, колкото е светът зад прозореца.
Премиерата на книгата е на 1 юни 2012 г. в София.
"Чат-пат културни новини"

Кръстьо по време на първата неформална среща на "Чат-пат" в Панагюрище, 13 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар