"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Паметник на Паисий вдигнаха в Стрелча

Паметник на св. Паисий Хилендарски - авторът на "История славянобългарска", бе открит официално на 24 май 2012 г. в Стрелча. Така Денят на славянската писменост и българската просвета и култура в средногорския град доби още по-дълбок смисъл. През тази година се навършват 290 г. от рождението на Паисий и 250 г. откакто е написал великия си труд. Статуята на будителя народен в цял ръст е поставена в двора на училището, чийто патрон е той. Хубавото дело на стрелчани е по идея на кмета на общината Иван Евстатиев и е финансирано с общински средства. Скулптор на паметника е Спас Киричев.

А това е самата "История славянобългарска" от св. Паисий Хилендарски. На факсимилето е показан първият (Котленски) препис от Св. Софроний Врачански (1765 г.), който понастоящем се съхранява в Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар