"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Литературата като лек срещу лошия вкус в новото списание "Granta"

Прилича повече на алманах, на сериозно издание за литература, с доста сериозен екип от българска страна за подготовката му. Това е първият брой на изданието "Granta". Той отправя поглед натам, където животът неизбежно и безотговорно винаги е бил литература – бъдещето.
Главен редактор е Светлозар Желев, а почетен участник е писателят Илия Троянов. В екипа е още и Валерия Иванова (отговорен редактор). Списанието може да се види от 24 май. Представянето му е в рамките на пролетния Панаир на книгата (29 май - 3 юни).
Авторите в първи брой са Уилям Бойд, Роберто Боланьо, Джон Бърнсайд, Зорница Гъркова, Красимир Дамянов, Белослава Димитрова, Керъл Ан Дъфи, Екатерина Йосифова, Стивън Кинг, Христо Кърджилов, Дон ДеЛило, Робърт Макфърлейн, Артър Милър, Момчил Николов, Пол Остър, Богдан Русев, Владимир Сунгарски, Джонатан Францен, Джонатан Сафран Фоер, У Цин.
Тези автори от съвременната българска и световна сцена поемат по "разклоняващите се пътеки на онова, което предстои, и на онова, което никога няма да се сбъдне, на бъдещето, което е можело да се случи, и на бъдещето, което вече е настъпило", отбелязват издателите.
От страниците на този брой ръкавица към всекидневието хвърля бъдещето като личен проект, но и като несигурност, която ни надхвърля. Текстовете надникват в бъдещето, надзъртащо от собственото ни минало, и бъдещето, което стои като необяснима загадка в настоящето.
С вярата, че добрата литература е лек срещу лошото настроение и лошия вкус, тук са събрани разнообразни произведения, поетически и белетристични. В редакционния екип са още Алек Попов, Ангел Игов, Ани Илков, Георги Господинов и Дарин Тенев. Художник на корицата на първия брой е Чавдар Гюзелев.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар