"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Библиотеките се присъединяват към протеста на музеите, поставят свои искания

"О, неразумний, що се срамиш да се наречеш българин!?" Паисий Хилендарски
"В дните на Националната библиотечна седмица 14-18 май, под наслов "Библиотеките - паметта на нацията" и под патронажа на Вежди Рашидов и Министерството на културата, Регионалните библиотеки в България подкрепят  протестните искания на своите колеги по съдба, специалистите от музеите и галериите, като не само се присъединяват към техния глас, но и се обръщат към всички политици в България, поставяйки своите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд."
Това становище на НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и НСФ "Култура" към КНСБ разпространиха от регионалната библиотека "Никола Фурнаджиев" в Пазарджик. От документа става ясно още, че библиотекарите настояват:
- Стандартите за издръжка на библиотеките да покриват европейските стандарти за информационно осигуряване и равен достъп до информация;
- Министерството на културата да изработи Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, който да обезпечава както дейността на библиотеките, така и заплащането на библиотечните специалисти, предвиден в Закона за обществените библиотеки от 2009 г. и да го съгласува и защити пред Министерството на финансите;
- За нормалното функциониране на една модерна библиотека са нужни високо образовани и мотивирани специалисти, редовно да се попълват библиотечните фондове с новоизлязла и в достатъчно екземпляри литература, да се абонират и поддържат онлайн бази данни, да има интернет достъп от всички зали на библиотека, както и периферна техника за ползване от читателите.
Без грижата на държавата и общините, които не просто да подпомагат, а  напълно финансово да обезпечават дейността на библиотеките, те никога няма да се превърнат в съвременни информационни центрове, осигуряващи равен достъп до информация за всички граждани.
Библиотечните специалисти изпълняват своите задължения със срамно ниско и унизително заплащане, повечето от тях с висше образование, и с магистърска степен, както и специалисти с докторска степен.
В становището се отбелязва, че средната работна заплата в регионалните библиотеки е 370-400 лева, началната - 330 лева за специалист с магистърска степен, а много от библиотечните специалисти с над 20-годишен стаж получават 340-380 лева. Средната възраст е 45-50 години.
Документът завършва с призив за подкрепа от общество и управляващите в борбата за достойно заплащане на труда и модернизиране на библиотеките.
"Чат-пат" се присъединява към исканията и подкрепя протеста на музейните и библиотечните работници. Защото без култура, без памет, една нация е обречена на гибел. Осъзнали са го навремето възрожденците и в безпросветните години на робството са разкривали читалища и библиотеки. А днес, в уж модерния свят, когато човекът, българинът би трябвало да живее по-добре, той оскотява.
Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар