"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Как Панагюрище ще насърчава читалищната дейност, според управленската програма на общината (Част 3)

Снимка на самодейци от Бъта през 70-те години на ХХ в. Читалищата в общината са средища на културна дейност, но откъм финансиране от години са в периферията на вниманието. 
© Снимка от архива на читалище "Н. Й. Вапцаров" в с. Бъта

В серия публикации „Чат-пат културни новини” вече ви запознава с приоритетите в управленската програма на община Панагюрище до 2015 г. в областта на културата. Според написаното, общината трябва да е „със значими културни събития”, „подкрепяща можещите и талантливите хора”, „развиваща изкуството във всичките му форми”, „съхраняваща и популяризираща своето културно-историческо наследство; „с развит туризъм във всичките му форми”.
Изпълнението на тези цели е залегнало в Приоритет 5 на програмата, носещ формулировката „Панагюрище – водещ туристически, културен и спортен център”.
В предходните две публикация ви запознахме с разделите, посветени на това общината да се превърне в престижен културен център в страната и региона; и на намеренията за популяризиране на културното наследство.
Днес ще ви запознаем с това как ще се насърчава читалищната дейност.
В следващата, последна публикация ще ви представим намеренията за подпомагане на младите творци и с грижата за материалната база с културно предназначение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар