"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Панайот Волов - личност на броя в бр. 1 на новото списание "Българска история"

Панайот Волов
Панайот Волов - един от най-значимите герои на Априлското въстание, загинал трагично във водите на река Янтра, които сякаш са отминали и спомена за него, защото днес той е забравен от мнозина.
С този мотив младият екип на новото списание "Българска история" "съживява" образа му в първия брой на изданието, отпечатан съвсем скоро. Статията на Петър Ангелов в него е назована "Панайот Волов - двигателят на ІV революционен окръг" и е поместена в рубриката "Личност на броя".
Панайот Волов е един от революционерите и двигателите на Априлското въстание през 1876 г. и често е наричан "благородник", заради отстъпеното водачество на Георги Бенковски в Четвърти революционен окръг - Панагюрския.
"Волов е роден през 1850 година в Шумен в семейството на обеднелия занаятчия Вичо Симеонов, по прякор Вола. Учи три години в родния си град при известния възрожденски учител и писател Илия Блъсков, а после една година при даскал Герчо в с.Дивдядово, където за известно време баща му се преместил на работа. Накрая завършва Шуменското класно училище като две години негов учител е известният драматург и музикант Добри Войников", пише в очерка си за Волов Георги Гемиджиев в книга първа на "Панагюрци вчера и днес".

Корицата на първия брой и страниците с началото на статията за Волов
Списанието е естествено продължение на дейността на сайта "Българска история" - bulgarianhistory.org и следва посоката му за обективно и увлекателно представяне на родното минало. Над 20 души са се постарали да създадат атрактивно и политематично съдържание, което да поддържа интереса на читателите си от първата до последната страница.
Основният акцент в пилотния брой е поставен върху темата за Освобождението, но с това далеч не се изчерпват пресъздадените епизоди от българската историята.
Между стоте страници се откриват биографии на бележити личности - какъвто е например още капитан Атанас Илиев, неразказани истории за малко познати събития, славни сражения, мистериозни легенди и красиви кътчета от България. Специална статия разкрива и историята на първия български химн.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар