"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Крайски е новият шеф на Литературния музей, Зографова се връща в къщата на Вапцаров

Пламен Крайски ще управлява НЛМ, Катя Зографова се връща в дома на Вапцаров
След като шест години Катя Зографова беше временен директор на Националния литературен музей в София, на позицията вече има нов титуляр. Конкурсът за длъжността, проведен от Министерството на културата, бе спечелен от Пламен Георгиев-Крайски - един от основателите на кръга „Будител“ и негов почетен член. Той бе в пряка конкуренция с поета Атанас Капралов, член на СБП.
Общо седем бяха кандидатите за директор. Заедно с Катя Зографова в конкурса участваха още нейната колежка от музея Марияна Кирова-Динева, както и поетите Балчо Балчев, Мирела Иванова и филологът Станимира Ненкова. 
Само Капралов и Крайски обаче бяха допуснати до финала на конкурса, съобщават от културното ведомство – останалите петима не са успели да съберат необходимите 2/3 от максималния брой точки и не са били класирани.
Новият директор на Националния литературен музей Пламен Георгиев-Крайски е вече пенсионер. Преди това той е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви“ при правителството на Сергей Станишев, а след това е преподавал и в УНИБИТ, сочи справка на образователния портал „Академика“.
В последните години Пламен Крайски е активен в опазването на културното наследство на Странджа и Малко Търново. Кръгът „Будител“, чийто съосновател е той, е създаден преди десет години с цел закрила и подпомагане проучванията на културното наследство, обясни Крайски в интервю преди време. Покрай кръга четири пъти в годината излиза и едноименно списание.
Междувременно Катя Зографова обяви във Фейсбук, че се завръща в къщата-музей на Никола Вапцаров в София - място, където тя бе уредник преди да седне в шефския стол на НЛМ.
"Талантливи писатели на България, почитатели на Никола Вапцаров, след 6 години се завръщам в любимия музей! Ивайло Диманов предложи да ознаменуваме събитието с голямо поетическо четене на 11 май 2016 г. Клуб "Високото пространство" на 4 етаж на кооперацията на ул. "Ангел Кънчев" 37 отново широко отваря вратите си за всички вас!", написа тя до почитателите на Вапцаров, на поезията и на литературата изобщо.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар