"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

4 от 9 книги и 2 от 3 проекта получават финансиране от Община Панагюрище през 2016-та

Чат-патците Димитър Дънеков, Мария Бегова и Дидка Гемиджиева с нови книги през 2016-та
Само четири от общо деветте кандидатстващи авторски проекта на творци ще финансира Община Панагюрище през 2016 г. по проекта си „Панагюрище – духовност и творчество в едно, стана ясно тези дни, след като предложениятя бяха разгледани от независимите външни експерти. За целта Общината беше поканила Георги Спасов – член на СБП и носител на съюзната награда за сатира през 2011 година и, и Тодор Каракашев – сащо член на СБП и носител на няколко национални награди за поезия, есе и превод.
Постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общинския съвет в Панагюрище с председател Георги Георгиев е разгледала и коментира рецензиите на експерти и с Протокол № 8 / 10.03.2016 година е одобрила проектите за финансиране, съобщават от пресслужбата на Община Панагюрище.

Тази година финансирани ще бъдат:
– Мария Бегова – със стихосбирката „Провинции на сърцето”;
– Димитър Дънеков – с епиграмите „Питанки…Чуденки…Многоточия…И прочие”;
– Диди Гемиджиева – със сборника от разкази за деца „Здравей, хлапе” (седма книжка);
– Атанас Сугарев – със сборника с народни песни „Из панагюрското музикално творчество”.

Рецензентите изглежда не са препоръчали и Съветът няма да финансира останалите пет авторски проекта на:
- Тотка Лунгарска – стихосбирката „Споделена луна”;
- Цветанка Шопова – стихосбирката „Българско сърце”;
- Нонка Чардакова – историческата проза „Откровения”;
- Величка Момнева - стихосбирката „Викът на … душата”;
- Делчо Стефанов – за преиздаването на книгата „Април, 76”.

От проектите на институциите финансова подкрепа ще получат:
Адаптираното издание на Петър Карапетров - „Кратко описание на Панагюрското въстание”, за което кандидатстваше Народно читалище „Виделина-1865” - Панагюрище, и
Сборникът с документи за издевателствата над българите след потушаването на Априлското въстание „Ужасите в Пловдивския и Пазарджишкия край след Априлското въстание 1876 година“ (нови извори за Априлското въстание 1876 година), за който кандидатства Историческият музей в града.

Поставянето на Рок операта „Исус Христос Супер Звезда” в СОУ "Нешо Бончев" е отрязана, поне на тази сесия и не се очаква да получи общински пари за реализацията си през тази година.

По предварително обявените условия за финансиране по проекта можеха да кандидатстват физически или юридически лица, като ограничението е, че едно физическо лице или организация кандидатства в една сесия само с по един проект. Условето е творбите "да са значими за Панагюрския край, да са част от миналото, настоящето и бъдещето на Панагюрище, както и да са свързани с неговата история, бит и култура".
Финансирането по проекта ще се реализира с Бюджет`2016 на Община Панагюрище.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар