"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

25 хил. лв. допълнителна субсидия за самодейците в Панагюрско


До 3 хиляди лева получа всяко читалище в община Панагюрище, за да съхранява и развива българската традиция, съобщава специален репортаж за "Денят започва" по БНТ . За допълнителните средства се кандидатства с проекти, уточняват от медията. По този начин се финансират събития като Празникът на шарената сол в село Бъта и „Тодоров ден по нашенски“ в Баня.
Читалище „Виделина 1865“ в Панагюрище печели почти максималното финансиране от 3 хиляди лева. Така се запазва традицията да остане Парадът на духовите оркестри в града.
“Имаме духова музика, която когато засвири на празници, особено първи, втори май тука имаме тържества за Априлското въстание, значи просто ние се разиграваме”, споделя пред камерата на БНТ Маринка Раленкова.
Парадът се прави през година, но вече са включени нови събития, за да се обогати читалищната дейност.
“Във връзка със 140-годишнината от Априлското въстание ще направим фестивал на хоровата патриотична песен”, разказа пък за зрителите Ирина Пелтекова – секретар на читалище „Виделина 1865“.
Допълнителната субсидия, която ще се разпределя между самодейците е 25 хиляди лева.
“По този начин в част от населени места се зародиха нови празници, други пък се надградиха като традиционни за съответното населено място”, обяснява Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище.
Читалищните състави разчитат на общинските средства предимно за нови костюми и декори, както и за да се представят на други фестивали.
“Ако трябва съвсем накратко да определим дейността на читалищата, може би в едно изречение, това е патриотизъм в действие. Народните читалища са уникален феномен на духовния живот на България”, обобщава Галина Матанова – заместник-кмет на община Панагюрище.
И днес в малките населени места читалището се оказва и единствено духовно средище.
"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар