"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Иде нашенският Тодоровден в село Баня

Тодоровден по нашенски в село Баня, снимки Радка Мутева - читалище "Пробуда-1872"
Традиционният Тодоровден по нашенски ще отпразнуват за поредна година в панагюрското село Баня на 19 март 2016 г. Така нареченият "Конски Великден" е включен и в официалния календар на Община Панагюрище.
В 10:30 ч. на площада в селото празникът ще бъде открит с карнавално шествие, а надбягванията с коне, магарета и каруци са насрочени за обедните часове (начало от 12:00) на стадиона.
"Конят и магарето са пръв помощник в труд и бран от столетия. А в Баня празникът се празнува от незапомнени времена, но организирано по подобен начин - от 1969-та", разказва Радка Мутева от читалище "Пробуда-1872" в селото. "Всяка година в Баня правим парад на коне, на магарета, на каруци - идват от целия Пазарджишки регион. Пресъздаваме исторически спектакли с ханове, с прабългари и с представяния на велики моменти от нашата история. Банци обичаме и почитаме традициите си. Умеем да правим тържествата подобаващо, пък и да са атрактивни за по-младите. Средствата, които набираме, и наградите са от порядъка на 3-4 хил. лв. Но победителите получават не пари, а награди - живи агнета, купи, медали, плакети, грамоти  и сарашки изделия", допълва още Радка Мутева.
И тази година в Баня ще има надбягвяне с коне, с магарета, с каруци, както и майсторска езда на кон с препятствия. Ще има още конкурси за най-елегантна кобила, за най-красив кон, за най-гиздаво магаре и пр.

"Чат-пат новините"

Справка за всички културни събития през месец март 2016 вижте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар