"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Априлски светини събира по повод 140-годишнината от Епопеята музеят в Пазарджик

Да популяризираме Панагюрище сред чужденците
Оригинални свидетелства за величавата Априлска епопея през 1876 г. представят Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Това съобщиха от музея, предаде агенция "Фокус". Изложбата е част от честванията по повод 140 години от избухването на Априлското въстание.
17 безценни реликви напускат постоянните експозиции на музеите в Копривщица, Брацигово, Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище и Стрелча, за да гостуват в изложбата „Светини” в Пазарджик.
Уникалните експонати може да се видят в Регионалния исторически музей до 22 април 2016 г.
Сред тях са знамето на копривщенските въстаници със съдбовния надпис „Турция ке падне”, знамето на Брациговския въстанически пункт, шито от Ана Гиздова, родена в Пазарджик, едно от знамената на Хвърковатата конница на Георги Бенковски.
В експозицията са включени също пушките на апостола Георги Бенковски, на Спас Гинев – герой от Перущица, на Ангел Керелов, герой от Батак, сабята-ятаган на свещеник Никола Троянов (поп Сокол) от Брацигово, пищова на Лука Ланджев, убит при отбраната на Панагюрище на 30 април 1876 г. Както и реликви като печат на Революционния комитет в Стрелча с надпис „Свобода или смъртъ”, летописен документ в евангелие от Павел Койчев от Панагюрище – четник в Хвърковатата конница на Георги Бенковски, иконата „Св. Модест”, спасена от пожара в църквата „Св. Неделя” в Батак, иконата „Св. Богородица” – спасителката на Клисура, молитвеник на поп Нейчо Паунов, осветил знамето на батачани, съсечен пред църквата „Св. Неделя”.
Живописни платна и графики на проф. Димитър Гюдженов, Златка Дъбова, Мана Парпулова и др. допълват атмосферата на събитията отпреди 140 години.

"Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар