"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

За осми път връчват наградата за литературна критика "Нешо Бончев"

31 март 2016 г от 17:30 ч. 
в Градския исторически музей на Панагюрище

Да популяризираме Панагюрище сред чужденците
За осми път в Панагюрище ще бъде връчена Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев”, учредена през 2009 година от Община Панагюрище и Министерството на културата по идея на Фондация „Съкровищата на Панагерик”. В същия ден, 31 март,  ще се проведе и конференция на ученици от СОУ „Нешо Бончев” на тема „Изкуството да имаш последователи – лидерите на мнение и грамотността”.
Наградата за литературна критика и преводаческа дейност е единствена в България. Тя се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика и за популяризиране на живота и делото на Нешо Бончев, като израз на обществено признание. Връчването й в Панагюрище винаги е по време на традиционните Бончеви празници.
Съгласно Статута за определяне носителя на Националната награда за литературна критика “Нешо Бончев”, носителят на приза ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Вижте още:
Предупрежденията на Нешо Бончев са актуални във века на глобализацията

Критикът Бончев
Макар и първи в трудното поприще на литературната критика, Нешо Бончев е въоръжен със завидно висок, наистина европейски критерий. Той е бил познавач на античната и западноевропейската литература (превеждал е Омир и Шилер), владеел е старогръцки и латински, руски, италиански, френски и немски езици, което му е позволявало да се съсредоточи върху класическите образци на литературата. И е бил безпощаден към даскалската поезия, не е търпял „блудкавий език“, нито „мъгливи“ и „неразбираеми“ писания. Не се е колебаел да критикува дори близките си приятели Марин Дринов и Райко Жинзифов, когато не е бил съгласен с тях. Критиката му е влиятелна и действена: факт е, че Марко Балабанов след нея се отказва от редактирането на „Читалище“, а Григор Пърличев изгаря превода си на „Илиадата“. Проф. К. Иречек нарича Нешо Бончев „онзи огнен писател“, Ботев му изразява огромната си симпатия, като го защитава с думите: „от критиката се изисква само една гола истина, а изказана ли е тази истина хладнокръвно или нехладнокръвно, пристрастно или безпристрастно – това зависи от темперамента на критика“...

Досегашни носители на наградата "Нешо Бончев" през годините са били:
Катя Зографова - 2015 г.
Проф. д-р Боян Ангелов - 2014 г.
Проф. дфн Симеон Янев - 2013 г.
Ст.н.с д-р Петър Велчев - 2012 г.
Акад. Благовеста Касабова - 2011 г.
Димитър Танев - 2010 г.
Доц. д.н. Ивайло Христов и чл. кор. проф. Милена Цанева- 2009 г.

"Чат пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар