"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Никола Инджов с наградата "Никола Фурнаджиев" за 2013-та

Никола Инджов
Поетът Никола Инджов стана носителят на тазгодишната Националната награда за поезия  "Никола Фурнаджиев", която се връчва от община Пазарджик. Изборът обяви лично председателят на журито прф. Александър Йорданов, в което членуваха още писателят Димитър Стефанов и журналистът Томи Наплатанов - и двамата са членове на панагюрския Литературен клуб "Виделина".
Церемонията по връчване на наградата, както и на спечелилите от съпътстващия поетичен конкурс за възрастни и средношколци от областта се състоя на 29 май 2013 г. в  пазарджишката зала “Маестро Георги Атанасов”.
"Литературата е призвана да въздига човека, литературата създава едно паралелно човечество, литературата е една от опорите на човешкия дух във всички времена. Искам да благодаря на Александър Йорданов, който доказа чрез отношението си като председател на журито, че литературата за всички нас е кауза - не политиката или нещо друго", заяви Инджов в словото си при получаване на наградата. Той бе номиниран за нея от Съюза на българските писатели и издателство „Литфорум”.
С престижната награда бе удостоен и големият български поет Борислав Геронтиев, а сред номинираните бе и поетът от Панагюрище Боян Ангелов. Неговата кандидатура бе издигната от Дружеството на писателите в Пазарджик, от Клуба на дейците на културата в Пазарджик и от пазарджишкото читалище „Виделина". "Самата номинация сред тази достойна компания е признание за Боян Ангелов!", коментира в групата на "Чат-пат" във Фейсбук нашият наблюдател Мария Бегова.
В съпътстващия регионален конкурс награди бяха присъдени на:
Цветанка Убинова - I награда за поезия;
Борислав Петров - II награда за поезия;
Елена Деянова - III награда за поезия;
Никола Иванов - за публицистика;
Иван Коприщенов - за белетристика.
В раздела за средношколци първа награда не бе присъдена. Калина Дамянова бе удостоена с II награда, а с III - Милена Галанова.
____________________________________
Никола Инджов е български поет, публицист, есеист, преводач на поезия от испански, португалски, руски и сръбски. Роден е на 30.09.1935 г. в Бургас в семейството на бежанци от Беломорска Тракия. Детството му преминава в Созопол, в Гюмюрджина (дн. Северна Гърция), юношеството му - в Хасково. За първи път публикува стихове в сп. "Септември" (1952). Има награди от Празника на поезията (1961), от Световния младежки фестивал в Хелзинки (1962), от Съюза на съветските писатели (1967), от Съюза на преводачите (1999), от Съюза на българските писатели за най-добър роман ("Възречени от Манастър") за 2001, за най-добра публицистична книга ("Приписки към времето") за 2005. Носител на голямата литературна награда на Бургас (1996). Носител на Националната Ботевска награда (2001), на Орден "Кирил и Методий" - огърлие, за особени заслуги в развитието на българската култура (2006). Автор е на стихосбирките "Предчувствие", "Пътища и любов", "Вечерна ръкавица", "Всекидневен човек", "Лунна родина", "Останали стихотворения"; на поемите "Балада за Камен Болшевика", "Тихол с петела", "Дългосвет", "Избор на звезда", "Странник"; на романа "Възречени от Манастър"; на книгите с публицистичен и пътеписен характер "Сантиментален марш", "Кубамар", "Лотос, винтовка, рало", "Висоти и подножия", "Всекидневно човечество", "Отдалече път и надалече", "Пее среднощ, призори плаче", "Дяволите от рая", "Приписки към времето", "Избрани съчинения в четири тома" (изд. "Захарий Стоянов"). По-важни преводи: Лопе де Вега "Фуенте овехуна" (драма), "Петото слънце" (поезия на маите, инките и ацтеките), "Потеклото на светците" (поезия на убити латиноамерикански поети), "Време и вик под кондора" (латиноамериканска доколумбова, класическа и съвременна поезия).
Стоян Радулов, "Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар