"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Литературната звезда Илиян Любомиров ще изгрее и в Панагюрище през май

12 май, петък
18:00 - читалня за възрастни, Градска библиотека "Стоян Дринов".

Илиян Любомиров
На 12-и май Илиян Любомиров, известен на своите читатели и като Августин Господинов, ще представи поетичните си книги "Нощта е действие" и „Лято” (ИК „Жанет 45”) в Общинска библиотека "Стоян Дринов" (читалня за възрастни), по покана на поетът и музикант от Панагюрище Михаил Караиванов.
Първата стихосбирка на Илиян Любомиров - "Нощта е действие” пожъна безпрецедентен успех и се превърна в най-продаваната у нас поетична книга от български автор за последните години, като по този начин върна интереса на младите хора към поезията и към съвременната българска литература като цяло.
Негови стихотворения са публикувани в Литературен вестник, Октрита литература, списание „Страница”, „Liternet”, „Klaxon Press Journal”, „Море” и други, както и в редица списания за литература във Великобритания, сред които „Raceme” и „Modern Poetry in Translation”. Превеждан и издаван е на английски, немски, испански, френски, иврит.
През изминалата година беше номиниран за всички най-престижни поетични награди у нас, сред които „Иван Николов”, „Славейкова награда”, Награда на литературен клуб „Перото” за развитие на литературния контекст в страната, като спечели и голямата награда за дебют „Южна пролет”.
За „Лято” пък големият български писател и поет Недялко Славов написа: „Сред белите клавиши на Илиян, вече се обаждат няколко черни, тъгата на познанието започва да придържа свирещата ръка. Красива книга, в която момчето полека-лека си отива.”

"Чат-пат културни новини"
Програма за всички актуални културни събития в Панагюрище вижте тук

Май
май е закуска в леглото
сън разказан
преди дванайсет
писане на есемеси пиян
и въздушни целувки
заради които прозорецът
е винаги отворен

* * *
с дядо засърбахме кафето
пита ме за лятото
разказах му за жените
трябва да има кусур жената
каза дядо и продължи
я косата й да е къдрава
я гърдите й да са момчешки
я да се влюби в тебе
изля кафето си в мивката
сипа ракия и пихме
за жените с кусури
и за мъжете с жени

Понякога
понякога стига
да знаеш
че има кой
да те изчака
да те посрещне
да ти прости
да ти сипе вино
без да ти брои
чашите
да те завие
старателно
да ти разтвори
витамини сутринта
и да ти стопли
душата и супата

понякога стига
понякога не

Стихове Илиян Любомиров

Няма коментари:

Публикуване на коментар